Web Analytics

Borrelfabriek warmhoudsysteem Reststoffen Energie Centrale REC OMRIN HARLINGEN

Stoomketels en voetballers op de reservebank lijken wel een beetje op elkaar, al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen. Ze moeten namelijk allebei onverwacht zo snel mogelijk in bedrijf. Nou is dat bij die stoere voetballers niet zo’n punt. Een goeie trainer trapt de invallers van het bankje, schreeuwt hen op oorlogssterkte nog een paar goedbedoelde adviezen in de oren en dan gaan met die banaan. Zijn ze meteen op stoom.

Stoomketels – en vooral dan die oudere – hebben het moeilijker. Als daar te snel de vlam ingaat, kun je die oude besjes horen kraken. Daar hebben ze wat op gevonden. Stoomketels, die plotseling snel in bedrijf moeten, zijn voorzien van een warmhoudinrichting. Vergelijkbaar met een dozijn theelichtjes in de reservebank. Zijn die voetballers alvast een flink eind op temperatuur.

Er staan in Nederland aardig wat ketels, die zijn voorzien van een warmhoudinrichting. Die ketels worden dan warmgehouden met lage-druk-stoom van het stoomnet van het bedrijf. Dat warmhouden is overigens ook een uitstekende manier om een ketel te conserveren. Hoe kleiner de temperatuurschommelingen in een stoomketel, hoe beter het is.

Om zo’n warmhoudsysteem door het inblazen van stoom goed te ontwerpen, moet je wel een beetje nadenken. De moeilijkheid zit hem in het goed verdelen van die stoom over alle opgaande membraanwandpijpen rondom de ketel.

Bij Omrin staat een hulpketel, die zo snel mogelijk in bedrijf moet als de afvalketel problemen geeft. Die hulpketel is bepaald geen oud besje, maar eentje van 21 lentes jong. Bovendien gebouwd door één van de beste ketelbouwers van het land. Deze back-up ketel was ook voorzien van een warmhoudinrichting, maar daarbij was de warmteverdeling rondom niet goed. De voorwand en bodem werden veel sneller warm dan de zijwanden. Daarbij ontstonden uitzettingsverschillen tussen de wanden onderling met spanningen en zelfs gekraak en lekkage als gevolg.

NEWES had daarvoor al eens een oplossing bedacht en uitgevoerd. NEWES brengt de warmhoudstoom niet onder in die vele membraanwandpijpen, maar onderin enkele valpijpen. Dan is de stoomverdeling veel gemakkelijker. Het warmgemaakte water in de valpijpen stijgt vanzelf op naar de drum, die tot boven de helft met water gevuld is. Omdat warm water lichter is dan koud water, drijft dat warmere water boven op het koudere water in alle ketelwanden. Als er steeds meer warm water via de valpijpen omhoog komt, wordt het warmere water in de drum van boven naar beneden in de ketelwanden geduwd. Dat gaat heel gelijkmatig. Alle wanden worden even snel opgewarmd. Is er ook geen gekraak meer te horen .. Borrelen doet het wel..

Het NEWES-warmhoudsysteem is daarom al eens de borrelfabriek“ genoemd. Vandaar.

Over de REC Omrin Harlingen

(Bron website Omrin, http://www.omrin.nl/over-omrin/rec-harlingen/over-de-rec)

De ReststoffenEnergieCentrale is een technisch hoogstandje. De centrale bevat de nieuwste technieken om reststoffen goed, veilig en milieuvriendelijk te verbranden.

Afval brengen

Elke dag brengen vijftig vrachtwagens afval naar de REC. Het afval dat ze brengen wordt nauwkeurig geregistreerd en gewogen. De lading wordt daarna in een bunker gestort. Grote kranen mengen het afval, een enorme shredder vermaalt het. Daarna gaat het afval de verbrandingsoven in.

Afval verbranden

De verbrandingsoven kan elke dag ruim 800 ton afval verbranden. Dit is de inhoud van 16.000 volle mini-containers. Bij verbranding wordt het afval op een groot rooster gebracht. De temperatuur van de oven loopt op tot 1100 graden Celsius. Het verbrandingsproces wordt continue gemonitord en de luchtemissies onafhankelijk geregistreerd.

Van hitte naar stoom

Deze warmte wordt gebruikt om water te verhitten, hierdoor ontstaat stoom. De warmtekrachtcentrale zet een deel van deze stoom om in elektriciteit. Het restant van de stoom wordt afgenomen door de nabij gelegen zoutfabriek. Hiermee behaalt de REC het hoogste rendement in ons land.

Welk afval wordt verbrand in de REC?

De REC werkt alleen met brandbaar afval zoals nagescheiden huishoudelijk restafval of bedrijfsafval. Dit is afval wat niet meer herbruikbaar is. Er gelden strenge regels voor het afval dat de REC mag verbranden. Gevaarlijke stoffen, maar ook groente, fruit en tuinafval mogen niet verbrand worden.

Full steam ahead!

Contact met NEWES

Wilt u op volle kracht vooruit? Met een frisse, innovatieve en flexibele partner die uw productie draaiende houdt en met u meedenkt? Eén telefoontje of e-mail is genoeg voor een persoonlijke afspraak

©2021 Newes.nl / Privacy Statement