Web Analytics

Historie

NEWES

Charles Stork was in 1835, op slechts 13-jarige leeftijd, zijn carrière begonnen als industrieel en ondernemer onder de naam ‘Weefgoederenfabrique C.T. Stork & Co.’. Dit leidde in 1859 tot de opening van een ijzergieterij annex machinewerkplaats voordat Stork met zijn broer Jurriaan Engelbert Stork en zwager Hendrik Jan Ekker in 1865 Gebr. Stork & Co oprichtten. In 1868 opende Charles Theodorus Stork een nieuwe machinefabriek in Hengelo. Gelegen aan het Twentekanaal en voorzien van een nieuwe spoorlijn, bood deze stad een uitstekende logistieke uitvoer aan Stork en de grotere fabriekshal.

Wat begon met reparatiewerkzaamheden, groeide al snel uit tot de bouw van nieuwe machines door Stork voor de florerende Twentse textielindustrie. Met name stoommachines die de spin- en weefmachines aandreven. In de tweede helft van de 19e eeuw ging Stork op zoek naar nieuwe markten. Zo werden er scheepsstoomketels en stoommachines voor gemalen gemaakt (waaronder voor het nu nog steeds in werking zijnde Woudagemaal in Friesland). Op de Wereldtentoonstelling van 1878 in Parijs werd Stork’s horizontale compound-stoommachine bekroond waardoor de internationale handel verder op gang kwam. De sterk opkomende rietsuikerindustrie bood een veelbelovende nieuwe markt voor Stork in onder meer in Indonesië en Cuba. In 1918 waren Charles’ nazaten, Dirk en Coen Stork ook betrokken bij de oprichting van Koninklijke Nederlandse Hoogovens en Staalfabrieken (het huidige Tata Steel Europe).

Naast de internationale expansie van Stork, ontwikkelden de activiteiten van Stork in Hengelo zich ook verder. Zo startte in 1982 ‘Stork Ketels’ als onafhankelijke divisie van Stork. Met activiteiten specifiek gericht op de productie van ketelsystemen en branders, verwierf het bedrijf een dominante marktpositie in (industriële) energiesector.

Na de ontmanteling in 1997 van Stork Ketels ontstond NEW Energy Services (NEWES) waarna in 2002 door het samenvoegen van Stork Energy Services uit Hengelo, NEM Schelde Services uit Breda en delen van NEM uit Leiden de krachten werden gebundeld. Het bedrijf verkreeg ook het bezit van de technologieën van de voormalige Nederlandse ketelfabrikanten Stork Ketels, Schelde Ketels en Backer & Rueb.

Full steam ahead!

Contact met NEWES

Wilt u op volle kracht vooruit? Met een frisse, innovatieve en flexibele partner die uw productie draaiende houdt en met u meedenkt? Eén telefoontje of e-mail is genoeg voor een persoonlijke afspraak